Skal du lave elektricitet i nyt køkken eller badværelse?

Drømmer du om et lækkert, nyt køkken? Eller går du måske og overvejer at renovere dit badeværelse? Med de rette materialer, et godt håndelag og en portion tålmodighed, kan du sagtens selv stå for hovedparten af byggeprojektet, men der er dog nogle ting, du skal have med i dine overvejelser, før du kaster dig ud i gør-det-selv projektet.

 

Hvad må man selv ordne?

Der er mange ting, du selv må ordne, når du skal bygge nyt køkken og bad – også når det kommer til elinstallationer. Du må gerne selv installere og udskifte stikpropper, ledningsafbrydere, apparatkontakter, fatninger på lamper og lignende. Foretager du elinstallationer forkert, kan det dog hurtigt komme til at koste dig dyrt, og forkert installerede elinstallationer kan også have farlige konsekvenser som kortslutning og brand. Er du usikker på elinstallationerne, bør du derfor til hver en tid kontakte en autoriseret elektriker, såsom Balmers El, der hjælper kunder med elinstallationer på hele Lolland Falster.

 

Få hjælp af en autoriseret el-installatør, hvis:

  • Du skal have etableret nye stikkontakter
  • Du skal have flyttet eksisterende stikkontakter
  • Du skal have lavet nye kraftinstallationer
  • Du skal have monteret hvidevarer direkte i dåse
  • Du skal have trukket nye kabler

 

Større krav til elinstallationer i vådrum

Da badeværelser er såkaldte vådrum, er der særlige regler og større krav til el-arbejde. Det skyldes, at fugtighed og vand i kombination med elinstallationer er en farlig cocktail, og elinstallationerne skal dermed laves med et ekstra højt niveau af sikkerhed. Et badeværelse er delt op i vådrumszoner, der indikerer, hvor meget fugt, der typisk er i de forskellige zoner. Der er typisk 4 zoner i vådrum; 0, 1, 2 og 3. Zone 0 er det vådeste sted i rummet, fx brusekabinen, mens zone 3 svarer til det tørreste – fx loftet i badeværelset. Disse zoner er med til at bestemme, hvor forskellige elinstallationer må være placeret, og hvilke forholdsregler, der skal tages. Lamper, der skal være i zone 0-2 skal fx være vådrumssikret, og generelt siger man, at elarbejde, der udføres i zone 0-2 skal udføres af en autoriseret elektriker.