Vigtigheden i at være varsom

I en tid, hvor man forsøger at spare penge, hvor end budgettet tillader det, kan det måske virke fristende at varetage el-opgaver på egen hånd. I nogle tilfælde kan det da også betale sig at udføre el-arbejde selv – men har man ikke den fornødne erfaring, kan det få alvorlige konsekvenser. Det er derfor vigtigt, at man holder sig inden for reglerne på området. Der er visse opgaver, som man selv må varetage – og andre som kræver, at man tager kontakt til en elektriker. Hvilke opgaver, du selv må gribe om, kan du blive meget klogere på nedenfor!

 

Disse opgaver må du udføre

Hvis du ikke er kyndig med værktøjet, anbefaler vi, at du tager kontakt til en elektriker – selv hvis der er tale om et lille stykke el-arbejde. Vær hellere varsom fremfor at tage unødvendige chancer. Føler du dig i stand til at udføre el-arbejdet på egen hånd uden hjælp fra en elektriker, må du varetage følgende opgaver:

  • Installation og tilslutning af hvidevarer
  • Udskiftning af ledninger, stikkontakter, mm.
  • Montering af lamper
  • Trække ledninger
  • Udskifte en afbryder

Til denne type el-arbejde behøver du ingen autorisation. Skal du installere en vaskemaskine eller tilslutte køleskabet, er det dog væsentligt, at du følger brugsanvisningen – så er du sikker på, at el-arbejdet udføres uden fejl.

 

Omfattende el-arbejde? Søg autoriseret hjælp

Der er visse tilfælde, hvor det er nødvendigt, at du søger hjælp hos en autoriseret elektriker. Det er simpelthen ikke lovligt at varetage denne type opgaver selv. Dette skyldes, at der er stor risiko for personskade eller fejl, hvis ikke man hyrer en kyndig og erfaren hånd. Skal du have foretaget el-arbejde i våde områder såsom badeværelset, må du ikke selv arbejde på dem, hvis de er i vådrumszone 0, 1 og 2. Skal der foretages store ændringer i de faste elinstallationer, skal du ligeledes have fat i en elektriker. Alle centrale el-tavler og el-målere skal varetages af en professionel elektriker.