DYI Gulvafslibning – Undgå disse 5 fejl

Hvis du har ridser i dit gulv, kan det meget vel være, at du går rundt med ønsket om en gulvafslibning. Af denne grund går du sandsynligvis med tankerne i forhold til, om du skal få en gulvsliber til at klare arbejdet, eller du selv skal give dig i kast med det.

Inden du giver dig i kast med gør-det-selv-arbejdet med slibningen, skal du have afgjort, hvilken type gulv du ejer. Hvis det viser sig, at du har laminatgulv, skal dette ikke slibes. Derudover skal du være opmærksom på, at det vigtigt, at der tykt nok for at resultatet slibningen bliver godt. Selvom du med god slibeteknik kun sliber 0,5 mm af gulvet, skal der gerne være et slidelag tilbage på gulvet efter slibning. Hvis der er tale om et lamelgulv skal du gerne have 2-3 mm af det øverste lag, hvor der ved et massivt gulv nærmere skal 3-4 mm ned til, hvor brædderne sættes sammen.

Inden slibningen påbegyndes skal du også have et vågent øje i forhold til søm og skruer, eftersom disse i tilfælde af, at de stikker op, kan ødelægge slibemaskinen.

Hvilket udstyr skal du anskaffe?

Når du skal påbegynde slibningen, er det vigtigt at være besiddelse af det rette udstyr til opgaven. Af denne grund kan det være fordelagtigt at leje en slibemaskine i et byggemarked. Sørg for at tjekke den godt efter i forhold til skader for at sikre, at du ikke ender ud med at skulle hæfte for en skade, du ikke har forårsaget. Her skal du tjekke, at drivremmene ikke er beskadiget. Når du skal slibe langs væggen, er det også vigtigt, at du har justeret hjulene korrekt, så du ikke får lavet dybere render langs væggen eksempelvis.

Hvilken slibeteknik skal du anvende?

Når det kommer til selve slibningen, er det optimalt, at du sliber langs med træet. Hvis gulvet er skævt, kan det være fordelagtigt at slibe diagonalt.

Typisk forløber processen således, at gulvet skal slibes to gange, hvor det første gang skal gøres med grovkornet sandpapir, hvorefter du kan skifte til en finere kornstørrelse. Ideelt set kunne du indlede slibningen med en kornstørrelse på 40 og ved finslibningen benytte en kornstørrelse på 80.

Typiske fejl

Typiske gør-det-selv-fejl:

  • Hvis du bruger en for fin kornstørrelse til at starte med, vil du polere gulvet i stedet for at slibe det.
  • Hvis du kører for tæt på væggen med den store gulvslibemaskine, kan du ved et uheld ødelægge panelerne. På samme tid kan du ende ud med at få en rende i gulvet langs væggen frem for en jævnere overgang.
  • Hvis du benytter for meget lak i forbindelse med lakeringen, og det ikke får lang nok tid til at tørre, kan du, når du påfører det næste lag, trække søer af lak rundt. Hvis du vil redde denne fejl, er den eneste mulighed, du har at starte forfra med gulvslibningen.

Kontakt en professionel

Hvis du ikke ønsker dig selv at skulle give dit i kast med dette projekt, kan du med fordel kontakte en professionel, der har kompetencerne til at foretage en sublim gulvslibning, hvor du ender ud med er resultat, du kan blive glad for.