Før du maler: Det gode forarbejde
Inden du går i gang med at male, er der nogle ting, som det kan være fordelagtigt at ordne for at være sikker på et godt resultat. Det involverer blandt andet en ordentlig rengøring og et godt udført spartlingarbejde.
Rengøring – for en sikkerheds skyld
For at få det bedst mulige resultat kan det være en god idé at fjerne støv og spindelvæv fra væggene. Det kan du fint bruge en støvekost til. Er det sådan, at din væg ser meget beskidt ud, bør du måske derefter give væggen en omgang grundrens. Det kan eksempelvis være relevant i et køkken. Efter en omgang grundrens vil malingen bedre kunne binde fast til væggen. Grundrensen skal blandes op med vand. Når du har påført den, tørrer du lige væggen af med rent vand og derefter med en tør klud af microfiber.
Spartling – det er hurtigt klaret
Er der huller fra skruer i væggen, kan du bruge det, som mange kalder for polyfilla, og som egentlig hedder spartelfiller. Det er et materiale, som ikke synker ret meget, og som tørrer hurtigt, hvilket naturligvis er godt. Derudover findes også en nyere type filler, kaldet letvægtsfiller, som har en skummet konsistens. Den er nem at bruge og tørrer og fæstner hurtigt. For en sikkerheds skyld bør du overveje at bruge sandpapir (korn 120) til at give en let slibning for at undgå, at man kommer til at kunne se, hvor du har spartlet.
Fugning – smarte og nemme tricks
Det kan også være en god idé at hive fugemassen frem, hvis der er en revne mellem dine fodlister og din væg. Det er der især, når væggene ikke er helt lige. Grunden til, at du skal bruge fugemasse i revnerne i stedet for maling er, at det er en mere langtidsholdbar løsning. De fleste, hvis ikke alle, huse ryster lidt, for eksempel når der kører biler forbi på vejen i nærheden. Fugemassen er i stand til at tilpasse sin størrelse lidt, hvorfor det bliver ved med at se pænt ud i længere tid, hvis du sørger for at bruge fugemasse.
Når du finder fugepistolen frem, skal du klippe eller skære noget af den af. Hvor meget, afhænger af hvor stor en revne der er. Generelt er det vigtigt ikke at få lavet den for stor, det det kan gøre, at det er svært at styre. Nogle vælger i øvrigt at klippe den skråt, men det kan være smart at klippe den lige, da du så aldrig behøver at være i tvivl om, hvordan du skal vende fugepistolen (hvilket godt kan være svært at se, hvis den er blevet dækket af fugemasse).
Du bør også gerne købe en holder til fugepistolen, samt malertape og en fugepind.
Husk også at bruge malertape og plastik til at afdække henholdsvis fodpaneler og gulvet – i hvert fald hvis du ikke er den mest trænede i at male.
Vil du snakke med en professionel?
Hvis du ikke er den store maler, kan du også overveje at ringe til en professionel – om ikke andet for at få et uforpligtende prisoverslag eller tilbud, og eventuelt få et godt tip eller to til processen.
Her er en liste med 3 malere fra hver af de 4 største danske byer. Én af dem kan du ringe og få en hurtig, uforpligtende snak med:
- København
- Vallø Malerservice ApS (Køge)
- Malerfirmaet High Quality (Brøndby)
- Kofod’s Malerfirma (Glostrup)
- Aarhus
- Frederiksbjerg Malerforretning (Aarhus C)
- Malerfirma Blaaberg (Hasselager)
- MalerhuseT (Tilst)
- Aalborg
- Malermestrene Kim & Ole Dissing (Hjørring)
- Tina Maler (Nørager)
- Malerfirma Emmering (Frederikshavn)
- Odense
- DCM Malerfirma (Odense C)
- T.M. Byggeentreprise ApS (Ringe)
- Malermester Bo Rasmussen (Odense NV)