Få styr på myter om maling

Der eksisterer mere eller mindre sande myter om mange ting, og ét af områderne er maling. Det hænger sikkert sammen med, at de færreste af os maler ret tit, og når vi så gør, så støder vi på de sejlivede fordomme og myter, som eksisterer om emnet. For at gøre det lidt lettere for alle amatørmalere derude har vi her samlet en række myter om maling, og ikke mindst har vi undersøgt, om myterne har noget på sig, eller om de ikke holder. Læs med her og bliv meget klogere.

 

Malingen var bedre før i tiden

Det korte svar: Nej, malingen var ikke bedre før i tiden. Ligesom på så mange andre områder er vi kun blevet klogere med årene, og det gælder naturligvis også, når det kommer til maling. Eksempelvis er der kommet fokus på, at maling skal beskytte mod nedbrydende UV-stråler, og det gør den altså langt bedre i dag end tidligere. Derudover er nutidens maling flere længder foran tidligere typer af maling, når det kommer til miljøvenlighed. Tidligere blev der brugt flere skadelige stoffer, som meget effektivt slog både svampe og andre mikroorganismer ihjel. I dag bruges de svampelindrende midler mere selektivt, og det betyder slet og ret, at de gør, hvad de skal og ikke mere. Disse – og flere – forhold gør, at nutidens maling er meget mere miljøvenlig og mindst ligeså holdbar som de tidligere typer.

 

Vandfortyndet maling skader træværket

Det korte svar: Nej, det gør ikke. Der hersker en gennemgribende frygt for, at udendørs maling, som er fortyndet med vand, skader træværket, men frygten viser sig at være ubegrundet. I den type maling fungerer vandet som et løsemiddel, der ikke trænger ind i træet – det fordamper efter påføring.

 

Vandfortyndet maling ligger som en tæt beklædning og holder al vand inde

Det korte svar: Ja på den måde, men det er ikke et problem. Det er rigtigt, at den type maling ikke ånder ret godt, men det er heller ikke nødvendigt i dag. Moderne træmaling er lavet, så det holder vand væk fra beklædningen, og det gælder alle typer maling; både oliemaling og vandfortydet maling. Så længe du er opmærksom på at bruge træmaling til træflader – og ikke bruger eksempelvis murmaling på træflader – så skulle du være rigtig godt dækket ind.

 

Man kan ikke bruge en vandfortyndet maling på et underlag, som er oliemalet

Det korte svar: Jo, det kan man godt. I dag er både olieprodukter og vandfortyndede produkter bygger helt anderledes op end tidligere, og der benyttes helt andre råstoffer. Derfor er det i dag ikke noget problem at bruge vandfortyndede produkter på olie eller omvendt.