Undgå den klodsede varmepumpe - byg et skjul

Varmepumper bliver mere og mere populære i de danske hjem, sommerhuse, lejligheder og andre boliger - og det er med god grund. De sørger nemlig for en behagelig indetemperatur, og så er det en varmeløsning, som er ganske miljøvenlig. En luftvarmepumpe fungerer ved at distribuere varm luft, som den optager udendørs. Den kræver derfor installation af en udeel, der hurtigt kommer til at virke klodset at se på… Heldigvis kan man sagtens skjule sin varmepumpe og opnå de mange fordele, der følger med den - uden at skulle se på den store hvide klods på sit hus!

Flere forhandlere sælger i dag varmepumpe-skjulere, men der er mange fordele ved at bygge sin egen kasse til varmepumpen. Du bestemmer selv materialer og udseende - og så er det meget billigere. Her får du tre trin, som sikrer, at du kommer sikkert i mål med din nye varmepumpe-kasse.

 

  1. Find mål og bestil materiale

Start altid med at gøre et grundigt stykke forarbejde. Gør dig klar over, hvordan skjuleren skal se ud, og hvordan konstruktionen skal tilpasses dit hus. Konstruktionen afhænger f.eks. af, hvorvidt varmepumpen skal hænge på en væg, på loftet eller stå på jorden. Husk også at tage højde for eventuelle rør mellem varmepumpen og huset eller lignende.

Det mest oplagte og populære valg af materiale til en varmepumpeskjuler er træ. Det giver nemlig mulighed for personlig tilpasning, det er relativt nemt at arbejde med, og så er det billigt. Afhængig af størrelse, konstruktion og farve, kan det faktisk gøres helt ned til 300 kroner. Du kan med fordel vælge en farve til skjuleren, som matcher husets farve.

 

  1. Byg selve kassen

I forhold til design, konstruktion og øvrige funktioner, er der rigtig mange muligheder for at tilpasse sin varmepumpeskjuler til den specifikke placering og husets design. Typisk består varmepumpe-kassen dog af en bund, “vægge” lavet af brædder med afstand imellem samt et tag. Det er endvidere en god idé, at du i din konstruktion tager højde for, at du skal kunne tilgå varmepumpen uden at skulle skrue i kassen - f.eks. ved at løfte taget eller bruge en af sidevæggene.

Det vigtigste, du bør være opmærksom på, når du skal bygge din varmepumpeskjuler, er muligheden for lufttilførsel. Da varmepumpen nemlig fungerer ved at indtage luft, er det afgørende for selve pumpens funktion. Optimalt skal brædderne, der udgør kassens vægge, sidde mellem to og tre centimeter fra hinanden. Det sikrer, at der kan komme rigeligt med luft til varmepumpen, uden at der kommer irriterende meget skidt ind i kassen.

 

  1. Læn dig tilbage og nyd synet

Så er der kun tilbage at nyde din elegante nye varmepumpeskjuler. Har du sikret nem adgang til varmepumpen og under tre centimeters afstand mellem brædderne på siderne, er der endvidere ikke meget vedligeholdelse - du kan blot nyde det tilrettede design og den lave varmeregning.

 

Er du interesseret i at høre mere omkring dine muligheder for at få en varmepumpe, kan du med fordel kontakte Dankøling. Her har du adgang til ekspertviden på området, og de stiller gerne deres ekspertise til rådighed for dig.