Hvor kommer værktøjets navne fra?


Der findes mange forskellige stykker værktøj, og rigtig mange har underlige navne, som får mange til at undre sig over, hvor pokker de har fået deres navne fra. Læs med i dette blogindlæg og hør mere om, hvor forskellige stykker værktøjs navn kommer fra.

 

Koben

Et koben er måske faktisk et af de stykker værktøj, hvor det giver sig selv, hvorfor det hedder, som det gør. Kobenet ligner nemlig bogstaveligtalt koens ben og klov, og det er også her, at navnet stammer fra.

 

Vaterpas

Navnet vaterpas kommer fra tysk, hvor vater betyder vand på gammel nordtysk. Anden del af ordet ”pas” er ligeledes et gammelt ord, som betyder noget ala stilling. Ud fra denne forklaring giver det faktisk mening, hvorfor det hedder et vaterpas, da det er noget med vandets stilling, som man bruger til at se, hvorvidt en genstand står lige eller ej.

 

Fukssvans

Ordet fukssvans kommer igen fra det tyske sprog, hvor det betyder rævehale. Forklaringen er derfor nok, at dette redskab med lidt fantasi kan siges at ligne en rævehale.

 

Svensknøgle

En svensknøgle har rent faktisk sit navn, fordi det er et værktøj, der simpelthen kommer fra Sverige. Derudover ligner det i høj grad også en nøgle.  

 

Unbrakonøgle

Navnet unbrakonøgle kommer fra det engelske sprog, og det hedder rent faktisk en unbrakonøgle, selvom mange af os udtaler det som umbrakonøgle. Navnet kommer af ”un” og ”brake” på engelsk, som tilsammen betyder af afbremse noget, hvilket på hverdagssprog vil sige at løsne noget, som jo netop er det en unbrakonøgle bruges til.

 

Brolæggerjomfru

Navnet på dette værktøj er måske et af de mest underlige navne overhoved. Der er da heller ikke nogen god forklaring på, hvorfor det hedder, som det gør. En brolæggerjomfru bruges af en brolægger og anvendes til at banke sten og fliser på plads, så det er ikke fordi, at det umiddelbart giver mening, hvorfor redskabet hedder lige netop en brolæggerjomfru.