Overfladebehandling af træ – til gavn for levetiden og udseendet

Træmøbler er muligvis nogle af de dyreste møbler, man kan finde på markedet. Ligeledes er et flot stakit eller en smuk terrasse af træ heller ikke billige. Det er derfor, det er så vigtigt og essentielt at passe på det flotte træværk. Dette kan man gøre ved hjælp af en god overfladebehandling af træet.

En overfladebehandling af træ tjener flere forskellige formål. En overfladebehandlings primære og vigtigste funktion er at beskytte træet mod nedbrydning grundet udefrakommende faktorer som vind og vejr, spildt vand, m.m. Dette bidrager også til en længere levetid for træet.

Trænger dit træ? Så læs med her og gør det selv: klæd dig selv godt på inden du begynder med overfladebehandlingen.

 

Midler til overfladebehandling af træ

Når det kommer til udendørs træbehandling, den mest hyppige form for træbehandling, findes der tre forskellige midler hertil:

  • Træbeskyttelsesmidler er den mindst hyppige form for middel til overfladebehandling, da det kræver godkendelse for at kunne bruge det. Træbeskyttelsesmidler indeholder svampedræbende stoffer, samt potentielt andre sundhedsskadelige stoffer. Det skal derfor bruges med omtanke.
  • Træolier er hærdende olier, som trænger ind og dræber svampene i træet, samt danner et beskyttende lag på træet.
  • Systemmidler består af tre trin: et middel til grunding, til porefyldning og til toplaget. Dette beskytter træet og giver overfladen den ønskede farve.

 

5 hyppige fejl når man maler sit træ eller giver det overfladebehandling

  • Man glemmer at rengøre overfladen, og malingen får derfor svært ved at sidde fast.
  • Man tjekker ikke træets fugtighed, hvilket resulterer i, at malingen skiller af.
  • Man får ikke fjernet alger og begroninger, som stadig kan vokse under malingen.
  • Man tænker, at trykimprægnering fungerer som grundingsolie (trykimprægnering er baseret på vand).
  • Man tænker, oliebaserede produkter altid er bedre end acrylbaserede. Sidstnævnte er plastik, hvilket er sværest for naturen at nedbryde.