Fjern kalken på badeværelset – sådan

Kalk er grimt og irriterende. Selvom det primært er på et udseendesmæssigt niveau, at mange af os irriterer os over kalken, så gør den altså heller ikke noget godt for hverken fliser, armatur, toilet, vask eller hvor man ellers finder det. Derfor kan du ligeså godt blive lidt klogere på, hvordan du først og fremmest fjerner den kalk, som er der i forvejen, og hvordan du derfra kan få mere held med at holde den nede og dermed holde dit badeværelse pænt. Vi har samlet tre af de allerbedste måder, hvorpå man fjerner kalk på sit badeværelse. Læs med her og bliv klogere – hvis du allerede kender metoderne i forvejen, kan du om ikke andet blive mindet om, at de eksisterer, og at du hellere må benytte dig af dem i nærmeste fremtid.

 

Først og fremmest – det forebyggende

Lad os antage, at du lige har fået lavet dit badeværelse. Det hele er nyt, det skinner, og der er ikke et eneste tegn på kalk hverken i bruseren eller i toilettet. Endnu. Selvom man momentant godt kan glemme det, så kommer det altså ofte snigende, og derfor starter vi med et par gode råd til, hvordan man forebygger og dermed – måske – slipper for kalk i sit badeværelse. Når det kommer til din brusekabine, kommer man rigtig langt med at tørre fliserne af, hver gang man har været i bad. På den måde holder man den mængde vand, som lægger sig over fliserne og danner kalk, på et minimum, hvorfor denne metode altså vil fungere rigtig godt forebyggende. Er du typen, som gerne tager lidt mere drastiske metoder i brug, kan du investere i en omgang farveløs autovoks. Når fliserne er helt afkalkede og tørre, kan du polere dem med voksen, hvorefter vandet vil prelle helt af, og kalken har altså meget dårlige forudsætninger for at sætte sig. Går du denne vej, skal du undlade at polere gulvet, idet voksen gør fliserne glatte.

Når skaden er sket

Toilettet

Toilettet er ikke det mest hygiejniske sted i sig selv, og derfor vil langt de fleste gerne undgå, at det ser værre ud end højst nødvendigt. Kalkbelægninger i toiletter kan give et beskidt udtryk, men det undgår du nemt ved følgende metode. Kom en opvasketablet ned i kummen og hæld derefter en kande kogende vand derned. Lad det stå og arbejde i nogle timer og skrub derefter med toiletbørsten. I mange tilfælde giver det et rigtig fint resultat. Hjælper det ikke nok, kan du også skrubbe efter med en kalksten, som er lidt mere effektiv.

 

Fliser og fuger

Endnu et husmoderråd til samlingen. Er særligt dine fliser og fugerne imellem ramt af kalk, kan du forsøge at blande majsmel med vand og kog det sammen til en tyktflydende masse. Når grøden koger, hælder du eddikesyre i, men ikke mere end at massen stadig er tyk og sej – den skal kunne smøres på dine fliser og blive siddende. Massen kan nemt skyldes af bagefter, og eddikesyren har formentligt opløst kalken og andre aflejringer.

 

Gør det selv

Vi slutter af med et gør det selv-trick, som er lidt mindre alternativt end majsgrøden ovenfor. Lav dit eget rengøringsmiddel ved at blande 2 dl citronopvaskemiddel og 1 dl eddikesyre – blandingen er optimal til at fjerne kalk og snavs både i badet og i håndvasken.