Giv din bolig flotte vægge med den rette maleteknik - undgå følgende fejl

Er det blevet tid til at få gjort væggene i din bolig hvide igen? Og har du planer om at gøre det hele selv? Så er der en række klassiske fejl, som du bør være opmærksom på, inden du begynder at finde maling og pensel frem. Ellers kan det godt gå hen og blive en dyr lektion.  

 

  1. Du har ikke gjort dit forarbejde ordentlig nok

En af de typiske fejl som folk laver er, at de ikke får gjort forarbejdet ordentligt nok. Og hvis du ikke gør dit forarbejde ordentligt, risikerer du, at du får et resultat, der ikke er så pænt, som det kunne have blevet. Forarbejdet tager faktisk omkring 75 procent af tiden, så hvis du føler, at malearbejdet tager længst tid, skal du nok kigge på, om du får gjort dit forarbejde tilstrækkeligt.

Inden du begynder at svinge penslen, bør du gøre følgende:

 

  • Afvaske vægge og lister med grundrends

Du får ganske enkelt det bedste resultat, når du maler på en ren, jævn og støvfri overflade.

 

  • Spartle huller og ujævnheder

Er der huller i væggen efter hylder og lignende, skal disse fyldes ud med et jævnt lag spartelmasse. Hvis du gerne vil undgå en masse slibearbejde efterfølgende, kan du tørre efter med våd klud, mens spartelmassen stadig er våd. Er hele væggen ujævn, kan du bruge en sandspartel til at gøre væggen jævn. Slib væggen efterfølgende og fjern støv med en fugtig klud.

 

  • Dække ordentligt af

Maling har det med at ramme steder, det helst ikke skal ramme. Derfor bør du få dækket ordentligt af. Afdæk derfor hele gulvet med eksempelvis afdækningspap eller malertæpper. Møbler og lignende får du enten dækket med plastik eller flyttet ind til et andet rum. Dermed risikerer du ikke, at gulvet bliver ramt af våd maling.

Har du sat en ny gipsvæg op, kan du med fordel sætte væv op på væggen. Det giver væggen en pænere og mere ensartet struktur, der blender sig ind med de andre vægge i huset. Og det giver i sidste ende et meget pænere resultat.

 

  1. Du bruger ikke malertape

Det kan umiddelbart godt virke som en kedsommelig affære at sætte malertape op, men hvis du gerne vil sikre dig et pænt og skarpt resultat, er det med at finde malertapen frem. Med malertape undgår du ujævne kanter, og dermed får du et skarpt og pænt resultat, som var det malet af en professionel maler.

 

  1. Du bruger ikke den rette maling

Alt efter om det er et køkken eller en stue, du skal male, er det vigtigt, at du bruger den korrekte maling. Er det et køkken, du skal male, vil du typisk vælge en maling, der er lidt mere blank i overfladen. Er det derimod en stue eller et værelse der skal males, vælges der typisk en mere mat maling. Maling til træværk som lister, paneler, vinduer og døre males ofte også med en maling der har en blank overflade.  

 

  1. Du maler forkert

Ukorrekt malerteknik kan sætte en masse spor i væggen, og det er ikke særlig pænt at se på, for du skal helst gerne ende ud med en ensartet væg.

Først og fremmest skal du sikre dig, at du ikke dypper penslen for langt ned i malerspanden. Det eneste du får du ud af at dyppe penslen til bunden er, at malingen drypper for meget, da du ikke kan kontrollere den mængde maling. Derudover størkner den store mængde maling også, og det får du nogle ret stive børster ud af. Du skal helst kun dyppe en tredje del af penslen.

Samtidig er det vigtigt, at du maler vådt-i-vådt. Det vil sige, at du afslutter én væg ad gangen, og maler mens malingen er våd. På den måde er du sikker på, at du får et ensartet udseende. 

Derudover skal du huske at male i den korrekte rækkefølge. Det vil sige, at du starter ud med at male loftet, derefter væggene og slutteligt lister, paneler og andet indendørs træ til sidst.

 

  1. Du maler anden gang for tidligt

Hvis du skal male dine vægge to gange, er det vigtigt, at du lader det første lag tørre tilstrækkeligt, og ikke påbegynder næste omgang for tidligt. Ellers risikerer du, at det første lag bliver trukket med penslen, og dermed har du to ødelagte lag. På malerspanden kan du se, hvor længe malingen skal tørre, inden du påfører det næste lag.

Er du i tvivl om hele processen, kan du altid kontakte en professionel malermester som Holger Jensen og Søn, der har virke i Faxe, Haslev, Køge, Rønnede og Tureby. Med et professionelt malerfirma, kan du være sikker på, at du får et pænt resultat der holder i lang tid.