Gode råd til hækklipning

Hækklipning kan for mange haveejere være en uoverskuelig og sur opgave, som bare skal overstås. Men ikke desto mindre er hækken ofte det første, man ser, og mange ønsker derfor en flot og velplejet hæk. I denne guide har vi samlet gode råd, der kan gøre hækklipningsopgaven mere overskuelig.

 

Hvornår er det bedst at klippe hækken?

Hvor ofte og hvornår på året hækken skal klippes afhænger selvfølgelig af hækkens sort og også af dit temperament som hækejer. Men når det er sagt, er der nogle tommelfingerregler, som man kan støtte sig op af:

Før Skt. Hans

Erfarne haveejere kender sikkert til tommelfingerreglen om, at hækken skal klippes før Skt. Hans. Denne regel er en god huskeregel, men mange typer hække kan også klippes på andre tidspunkter af året, hvis du ønsker en helt skarp hæk. Mange hække har faktisk godt af at blive klippet to gange årligt, og her er anbefalingen, at man klipper hækken første gang i starten af juli og anden gang i starten af august. Årsagen til at hække ofte har brug for to trimninger er, at de vokser voldsomt i foråret, tager en pause midt på sommeren, og så danner nye skud omkring august.

Ikke klippe mens den vokser
En anden tommelfingerregel er at det eneste tidspunkt på året, man absolut ikke bør klippe sin hæk er i september og oktober. Årsagen er at hækken vokser i denne periode, og den dermed vil danne nye skud efter klipningen, som kan få frostskader til vinter, da skuddene ikke når at afmodne.

 

For disse hække gælder det:

  • Gran, bøg, cypres, thuja, buskbom og taks klippes én gang årligt i april eller sensommeren.
  • Navr, lærk og spirea klippes en til to gange årligt (de fleste klipper to gange årligt).
  • Liguster og tjørn klippes to gange årligt

 

Klip rigtigt

Gode råd til at klippe mest effektivt:

  • Klip din hæk nedefra og op. På den måde lander de afklippede grene nede på jorden og bliver ikke ”grebet” af de grene, du skal til at klippe. Dette gør arbejdet en del nemmere og hurtigere.
  • Klip hækken smallest i toppen. På den måde sikrer du en tæt hæk, da solen på den måde også kan skinne på de nederste blade.
  • Trim hækken ca. 25 cm. under den ønskede højde, da hække vokser hurtigt i højden.
  • Husk at der er regler for at din hæk må være.

 

De rigtige redskaber

  • Brug snor!

Når man klipper hæk, er det vigtigt at have de rette redskaber - både for din og for hækkens skyld. Som en start er det en god idé, at bruge en snor som hjælpemiddel til at få hækken lige. Snoren spændes stramt ud et stykke over den ønskede højde, så du ikke ved et uheld kommer til at klippe den over.

  • Rengør klipperedskabet!

Husk altid efter hver klipning at rengøre hækkeklipperen og give den en god omgang olie. På den måde er den klar til næste klipning, og du slipper for at rense indtørret grenvæske og gamle blade af inden hver klipning.

  • Afdæk med presenninger eller affaldssække

Hvis du vil gøre det sure efterarbejde (indsamling af grene og blade) en del nemmere for dig selv, er det smart at lægge presenninger eller store affaldssække ud under hækken. På den måde kan du nemt folde presenningerne/ sækkene sammen efter klipningen, så du slipper for at samle grene og blade op én efter én.

Mangler du lidt inspiration, vejledning eller bare en god fagmand, som kan skubbe dig i den rigtige retning, så tøv aldrig med at ringe til din lokale Anlægsgartner. Led efter den helt rigtige i dit område. Bor du f.eks. på Østsjælland kan du altid ringe til Kejser Træ & Havepleje