Dette indhold er sponsoreret.

Skift dækkene selv

Det er en rigtig god ide at skifte tilbage til sommerdæk fra vinterdæk – både for dig selv og for alle dine medtrafikanter rundt på vejene. Det er især på grund af sikkerheden, da sommerdæk har en meget bedre bremselængde end vinterdæk har, når du kører rundt på tør vej. Desuden slides sommerdæk heller ikke ligeså hurtigt som vinterdæk, så på denne måde sørger du også for, at dine vinterdæk holder i længere tid. 

Når du skal have skiftet til sommerdæk, skal du overveje om du selv vil stå for det, eller om du i stedet vil opsøge en bilforhandler, som kan ordne det hele for dig uden at du selv behøver røre en finger.

 

Sådan skifter du selv tilbage til sommerdæk

Overordnet set er det faktisk ikke særlig svært at skifte sine dæk selv, og du vil kunne spare en del penge ved at få det lært. Derudover er det også en god ting at kunne, hvis du pludselig skulle punktere på en køretur langt fra en bilforhandler eller automekaniker.

Det værktøj du skal bruge er en donkraft, en krydsnøgle og en momentnøgle. Dette kan som oftest findes under reservehjulet, så mange vil opleve, at de allerede har dette værktøj liggende.

  • Det første, du skal gøre, er at sætte din bil i gear og trække håndbremsen. Det er vigtigt, at du husker det, så bilen ikke triller, imens du arbejder.
  • Derefter kan du med begynde at løfte bilen med donkraften. Inden du løfter bilen kan du med fordel lige afspænde boltene, så hjulet bliver nemmere at fjerne.
  • Når bilen er løftet, kan du skrue boltene helt af og fjerne hjulet.
  • Herefter kan du sætte det nye hjul på. Et lille trick er, at du kan smøre bolte og møtrikker med fedt, da det vil gøre det meget lettere at få dem af igen, når du skal skifte hjul igen.
  • Sæt alle boltene løst på inden du spænder dem helt til. Så spænder du boltene overfor hinanden parvis med din hjul- eller momentnøgle.
  • Og sådan, så let har du skiftet til sommerdæk.

Det kan være svært at vurdere, om man har spændt hjulene ordenligt, og derfor kan du med fordel efterspænde dem, når du har kørt de første 100 km med de nye dæk.

 

Husk lufttrykket i dine dæk

Når du skifter bilens dæk fra vinterdæk til sommerdæk eller omvendt, så er det vigtigt, at du tjekker lufttrykket. Dækkene har ligget længe og vil med stor sandsynlighed ikke længere have det korrekte lufttryk. Dette er desuden en god ide at tjekke lufttrykket på din bil jævnligt, og ikke kun i forbindelse med dæk skifte – da dine dæk mister en lille smule luft hver eneste dag.

Husk at skifte tilbage til vinterdæk i efteråret eller de tidlige vintermåneder, når der begynder at blive koldere i vejret end de 7 grader, så du sikrer dig, at du altid har det bedste vejgreb.