Er dit trægulv nedslidt og trist at se på?

Gulvafslibningen er din vej til et nyt og flot gulv. Du bør dog foretage afslibninger med forbehold, da gulvet bliver tyndere og tyndere fra gang til gang. Er gulvet meget slidt og ridset, er en afslibning dog nødvendig. Den gode nyhed er dog, at du efter afslibningen frit kan vælge, hvilken behandling, dit gulv skal have – alt efter hvad du finder flot og funktionelt og med løbende vedligeholdelse kan en afslibning holde i mange, mange år.

 

Sådan afsliber og vedligeholder du dit trægulv

 

  1. Kan dit gulv tåle en afslibning?

Massivt træ: Er dit gulv af massivt træ, vil det fint kunne tåle en og flere afslibninger. Ofte er massive gulve dog samlet med not og fer. Vær opmærksom på ikke at slibe så langt ned, at samlingen svækkes.

Lamelgulve: Lamelgulve er bygget op af flere lag. Øverst massivt træ, midterst en spånplade og nederst et billigere træunderlag. Det er størrelsen af de øverste lag, der afgør hvor ofte laget kan slibes og om det overhovedet kan.

 

  1. De maskiner skal du bruge

Til de store overflader:

  • En stor båndslibemaskine
  • Slibebånd i forskellige korn
  • Slibeolie

Til kanter, trappetrin og svært tilgængelige steder:

  • Kantsliber

Til hjørner og dørtrin:

  • En kombination af deltaslibere, malingskrabere og slibeklodser med forskellige korn sandpapir.

Maskinerne kan lejes i diverse byggemarkeder, så du behøver ikke selv gå ud og foretage den store investering.

 

  1. Forbered gulvet til afslibningen

Inden du går i gang med at slibe gulvet af, bør du tjekke efter, at det er klar til at blive afslebet. Det betyder, at du bør dykke udestående søm, fjerne fejelister, udskifte skadet træ, spartel huller og gøre gulvet rent. Har du gjort det, er du klar til at afslibe gulvet.

 

  1. Sådan sliber du gulvet

Gulvet skal i alt have 3 afslibninger, før at det er helt færdigt. Først laver du en hård afslibning med et slibebånd med 16-24 korn. Dernæst en mellemslibning, hvor der bruges 40-60 korn og til slut, bør du foretage en finslibning, hvor du brugere et slibebånd med 80-100 korn til afslibningen.

 

Hårdheden af den enkelte afslibning afgøres af, hvor groft dit gulv er, og det er nødvendigt at foretage et subjektivt skøn for at fastslå det.

 

  1. Hvilken behandling skal du vælge?

Efter du har afslebet dit gulv, mangler du blot at vælge, hvilken behandling du vil give det. Behandlingen spiller en vigtig rolle for gulvets færdige udtryk, og det bør derfor være en velovervejet beslutning.

Er dit gulv af lyst træ og ønsker du at fremskynde det lyse udseende bør gulvet behandles med lud. Lud standser træets gulningsproces og giver det et elegant, lyst udtryk.

 

En anden mulighed er oliebehandlingen, hvor der bliver brugt hærdende olie. Oliebehandlingen giver en smuk, silkemat overflade.

 

Ønskes en stærkere overflade, er den tredje og sidste mulighed lakoverfladen. Lak giver en meget stærk mat eller blank overflade.

 

I sidste ende bør du vælge den behandling, der passer bedst ind i rummet og som har det udseende, du finder mest tiltalende.

 

5 faldgruber

Står du selv for afslibningen, er prisen for det nye gulv faktisk slet ikke så dyrt. Prisen bliver dog tit og ofte dyrere, end hvad den bør være, fordi folk kommer til at lave et par fejl her og der. De 5 klart største faldgruber, der gør prisen på det nye gulv dyrere er:

 

  1. Der er ikke blevet lukket af for støvet inden gulvafslibning.

En gulvafslibning støver. Meget. Har du ikke lukket ordenligt af for døre og skabe, kan du hurtigt se frem til mange timers fornøjeligheder med at gøre rent for støv efter afslibningen. Tid der ikke behøves at blive brugt så længe, du sørger for at lukke ordentligt af!

 

  1. Sørg for at fjerne gamle søm og skruer før gulvafslibning.

Et enkelt udstikkende søm er nok til at flå slibebåndet i stykker. Sørg nu for at få dem slået ned i gulvet, inden du går i gang med afslibningen – ellers kan du let se frem til en stor meromkostning på ødelagte slibebånd.

 

  1. Lej maskinen til gulvafslibningen, når du er helt klar og ikke et sekund før.

 

  1. For tidligt brug af for fint slibebånd.

Den mest udbredte fejl, folk begår ved gulvafslibningen er at gå for tidligt over til for fint slibebånd. Det betyder mange ekstratimer på afslibningen og mange flere penge på nedslidte slibebånd.

 

  1. Husk at hæve valsen, når maskinen står stille

Hvis valsen kører bare kort, mens maskinen står stille er der stor risiko for, at den graver sig ned og giver lunker i gulvet, hvilket i værste fald kan gøre det til en nødvendighed at slibe hele gulvet et niveau længere ned.

 

Få hjælp af en ekspert

En gulvafslibning kan være en krævende affære. Har du ikke tid eller evner til at stå for det selv, kan du få hjælp af en ekspert til at gøre det. Bor du i København eller omkring hovedstadsområdet, er Keis Gulv og Service en mulighed. De har mange års erfaring med gulvafslibningen og leverer altid et flot resultat.