Lav selv din drømmeseng

Du behøver ikke at investere i en dyr seng for at sove godt. Det vigtigste er sådan set, hvilken madras du sover på, fortæller de fra Sengekompagniet. Så sengerammen kan du selv skabe, og her er pallesenge et stort hit. De er nemme at lave og kan give soveværelset en meget personlig stil. Her får du en guide til, hvordan du bygger en palleseng.

 

  1. Find paller

Du skal naturligvis starte med at finde de paller, du har brug for til at lave sengen. Pallerne findes i forskellige størrelser:

Helpaller: 80 x 120 cm

Halvpalle: 60 x 80 cm

 

Sammensæt pallerne, så du får den størrelse seng, du ønsker. Skal sengen lidt op i højde, så læg to, tre eller fire lag af paller.

Det er vigtigt, at du vælger EUR-paller eller DS-paller. Dermed undgår du, at pallerne er trykimprægneret, som kan være sundhedsskadeligt.

Der findes flere forhandlere af paller på nettet, hvor du kan købe dem både brugte og nye.

 

  1. Klargør pallerne

Er pallerne beskidte, har splinter eller vil du have dem en bestemt farve, så skal de ordnes, inden du kan bruge dem. Her er en kort oversigt over, hvordan du klargør pallerne:

 

Beskidte paller

Vil du ikke behandle dem yderligere, men blot skal have dem rene, kan du vaske dem i sæbespåner. Det giver træet en grålig farve, og sæbespånerne mætter træet, så de ikke skal have yderligere behandling.

Vil du male pallerne eller give dem olie, så skal du i stedet vaske dem af i grundrens. Det gør nemlig, at du kan behandle træet efterfølgende. Vask pallerne af, skyl med vand og lad dem tørre, og så er de klar til næste behandling.

 

Splinter i træet

Er der splinter i træet eller er træet ujævnt, så slib dem af med en slibemaskine.

 

Farve og olie

Når du har rengjort pallerne, er de klar til at blive malet eller få olie. Vil du male dem hvide, så giv dem grunder først, så der ikke kommer skjolder igennem. Ellers kan du give dem den farve, du ønsker.

Vil du i stedet bevare træets udseende og mønstre, så giv pallerne olie, bejdse eller laker dem. Hvad du vælger, afhænger af, hvordan du ønsker, træet skal fremstå.

 

  1. Saml sengen

Når du har klargjort pallerne og fået dem til at fremstå, som du ønsker, skal du bare samle sengen. Brug pladebeslag til at sætte pallerne sammen, så de ikke rykker sig. Hvis du skal stable pallerne, så tænk over at lægge dem forskudt oven på hinanden, så vidt det er muligt. Det øger nemlig stabiliteten i sengen.

 

  1. Læg madrassen på

Når pallerne er samlet, mangler du kun det vigtigste: Madrassen. Her skal du naturligvis vælge den, som støtter din ryg bedst.

”Din ryg skal være lige, når du ligger på madrassen, og så skal madrassen være cirka 20 cm længere end dig. Om det skal være en skummadras, springmadras, latexmadras eller en boxmadras, kan vi hjælpe dig med at finde ud af”, siger Sengekompagniet.

Så besøg en af deres butikker og få vejledning til at finde den rigtige madras til din palleseng.

 

Kast dig ud i det

Det er ikke svært at bygge en palleseng, og det er et godt projekt, hvis du har lyst til at få et personligt møbel. Pallerne danner desuden nogle rum under sengen, som kan bruges til opbevaring, og det er helt perfekt på børneværelset eller hos den studerende med lidt plads. Bliver du træt af udseendet på pallesengen, kan du nemt male den en anden farve eller skille den ad og bruge pallerne til noget andet.

 

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Sengekompagniet.