Disse overvejelser bør du gøre dig, inden du begynder at male selv

Når hjemmet skal have en make-over, er maling af vægge og lister oftest det, vi begiver os ud i. Nymalede vægge giver det friske pust, vi nogle gange mangler i hjemmet. Årsagen kan være slitage, ønsket om en ny farve eller noget helt tredje. Hvor spørgsmålene oftest vokser, så snart dette projekt igangsættes er, hvorvidt det er et projekt, vi skal klare selv eller finde professional hjælp til. 

 

 

Sådan maler du selv din bolig

Et projekt som at male sin bolig selv, er ikke ligeså ligetil som det nogle gange kan lyde. Det kræver stor forberedelse og eftertænksomhed. En professional maler vil sige at ca. 75% af arbejdet ved at male, er forarbejdet. De sidste 25% består af at male. Der kan være mange fordele ved at male boligen selv, men det er vigtigt at du ved, hvad du laver for at det bliver et pænt resultat. Alternativt kan du hyre en professionel maler.

 

5 gode råd til at male selv

Vælger du at tage udfordringen op selv, så er det vigtigt at du har følgende med i din ligning for malerprojektet:

 

1. Inden du begynder håndværket, så er der som førnævnt en større forberedelse. En af de absolut mest tidskrævende aspekter ved forberedelsen er afdækning af områder, som du ikke ønsker maling på. Derfor skal der både lægges plastik ud, samt afdækkes med tape.

2. Et andet vigtigt aspekt er overvejelsen af din maling. Find først den farve du ønsker, og doublecheck derefter, at du har valgt den rigtige type maling til netop det materiale, du skal male på.

3. Igen er der mere forberedelse inden malingen påbegyndes. Det er vigtigt at få dækket små skader på væggene. Det kan være du skal spartle huller, eller slibe skader til. Hvad end der skal repareres, så er det vigtigt at få gjort inden maling af væggen startes for at opnå det bedst mulige resultat.

4. Står du i en situation, hvor både vægge og paneler skal males, så er det en god ide at starte med væggene.

5. Skal din radiator males, så være opmærksom på dens temperatur. Er den ikke kold, når du maler den, så opstår ujævnheder og revner i malingen, når den tørres.

 

 

Typiske malerfejl

Ovenfor er fem gode råd til mal-selv-projektet. Det kan for mange lyde simpelt, men tidskrævende. Faktum er dog, hvordan rullen køres op ad væggen, hvilken rulle du bruger til loftet, samt hvilken mængde af maling ikke er helt ligegyldigt, hvis du ønsker et flot og gennemført stykke arbejde. Selvom det kan være fristende, så bør rullen køres i lige baner fra bund til top og ikke køre zig zag, sidelæns eller på tværs. Udover det skal du sørge for at bruge en mindre og finere rulle til loftet, hvis også det skal males. Til sidst er det vigtigt, at du undervejs finder ud af hvor ”tørstige” dine vægge er. Det kan let ses, hvis du lader malingen tørre. Kan du let se den tidligere maling igennem den nye, så har du højest sandsynligt brugt for lidt. Kommer der løbere eller gardiner, som den professionelle maler vil kalde dem, så har du benyttet for meget maling.

 

Overvej din beslutning

Maling af et rum eller en hel bolig kan være et større projekt end man forestiller sig. Overvej derfor, om du er parat til at bruge utrolig meget tid på forberedelse og maling for at spare penge, eller om du vurderer kvaliteten, samt den sparede tid er værd at betale ekstra penge for.

Virksomhed: Mikkelsen & Ludvigsen A/S