Dette bør du gøre, når du omlægger din have

Der er ikke noget bedre end en have, hvor man kan lægge sig ud en sommerdag og læse en god bog. Men en have kan godt gå hen og blive lidt af en tidsrøver, og hvis du ikke vedligeholder den regelmæssigt, kan du ende ud med en have, som er plaget af ukrudt og tungt krat. Derfor kan det være en god ide, at du får anlagt en have der passer til dine behov, og her kan en anlægsgartner være en rigtig god ide. 

 

Havens formål

Dine første overvejelser bør være omkring, hvilket formål din have har. Vil du gerne have en have, som er pæn at se på, og som du kan sidde ude i? Eller vil du bare gerne have en have, der skal være nem at vedligeholde? Du bør her overveje, hvor meget tid du har lyst til at bruge på at passe din have. Og husk på, at en pæn have med mange blomsterbede ikke nødvendigvis er særlig tidskrævende at passe, sammenlignet med en simpel have med masser af græsplæne. Det skyldes nemlig, at en stor græsplæne faktisk kan være ret tidskrævende at passe. Hvorimod et blomsterbed kan være ganske nem at vedligeholde, hvis du bruger tilstrækkelig af flis.

 

Indret din have

Inden du begynder at plante roser og stauder, er det en rigtig god ide, at du starter ud med at fjerne det tunge krat, som eksempelvis træer og buske.  Her bør du kontakte en professionel, som har erfaring med beskæring af træer og buske, og som har det rette udstyr til blandt andet træbeskæring. For det kan godt gå hen og blive en besværlig opgave, hvis du skal have fældet et stort bøgetræ, der er ældre end dig selv.  

Når du har fjernet det tunge krat, bliver det nemmere at få et godt overblik over haven, og dermed også at få indrettet den, så den passer til lige præcis din personlighed.  

Når du skal indrette din have kan du blandt andet inddrage følgende elementer:

 

  • Græsplæne

En græsplæne er det typiske alternativ der bruges, når jorden i din have skal dækkes. Som udgangspunkt er en græsplæne ikke særlig besværlig at pleje, om end den kan være ret tidskrævende, alt efter hvor stor din have er. Klipper du din græsplæne mindst en gang om ugen, holder du i øvrigt plænen fri for skvadderkål.

 

  • Bed

Hvis du skal anlægge et bed, kan det være en god ide, at du dækker bunden med barkflis. Barkflisen skygger nemlig for at ukrudtsfrøene, så de ikke vokser sig store og ødelægge dine bede. Du bør som minimum have 12 centimeter barkflis, hvis du vil være sikker på at holde ukrudtet ude.

 

  • Terrasse

Med en terrasse har du og din familie mulighed for at spise udenfor om sommeren. Når du skal anlægge en terrasse, skal du være opmærksom på, at du får anlagt et ordentligt underlag. Et dårligt underlag kan nemlig være skyld i, at der skabes lunker mellem fliserne, som i sidste ende kan flække dine fliser.  

Hvis du har en stor have, og du ønsker at dele den op i mindre sektioner, kan du vælge at anlægge en række af stier. Et stisystem kan være med til at skabe variation og liv i din have, men ligesom med en terrasse, skal du sørge for at have anlagt et ordentlig underlag af et solidt lag grus og afretningssand. Ellers kan du risikere, at planter og ukrudt finder deres vej op igennem fliserne, og det er ikke kun grimt at se på, det kan også skabe en ujævn overflade.  

 

Kontakt en professionel

Er det din første have, som du skal have anlagt, eller er der tale om et større projekt, kan det være en god ide, at du kontakter en professionel, ligesom JK Anlæg, som udfører arbejde i Herning, Ikast og Brande, og som har stor erfaring med blandt andet beskæring af træer og buske.

Først og fremmest kan en anlægsgartner eller en havearkitekt hjælpe dig med at indrette din have, så du får mest ud af dine kvadratmeter, ligeledes får du også kompetente hænder til blandt andet beskæring af det tunge krat, så du ikke ender ud med at stå i potentielle farlige situationer.