Sådan holder du rotter og mus ude af kloakken

Er du husejer? Så bør du regelmæssigt føre kontrol med dine afløb og din kloak. For så sikrer du dig, at der ikke opstår nogen problemer, som kræver at du får en autoriseret kloakmester på besøg på et skævt tidspunkt på døgnet.

 

Forebyggende behandling er den bedste behandling

Som med mange ting, er den bedste behandling en forebyggende behandling. Så hvis du gerne vil sikre dig, at din kloak ikke bliver belastet mere end højst nødvendigt, kan du gøre følgende:

 

 • Plej dine afløb

Den bedste måde du kan pleje din afløb på er, ved at tænke over hvad du hælder ud i afløbet. Fedt, som olie og stegemargarine, skal ikke i afløbet men i skraldeposen.  

 

 • Rens dine afløb jævnligt

Du holder dine afløb fri for propper ved at rense dem jævnligt. Det kan du gøre med en gang sulfo og kogende vand. Det er væsentligt mere skånsomt og miljøvenligt end afløbsrens.

Har du desuden en opvaskemaskine, kan det være en god ide, at du lader varmt vand og sulfo løbe igennem afløbet efterfølgende. For typisk er vandet i opvaskemaskinen ikke varmt nok til at skylle efterskydende fedt og rester fra opvasketabs ud, og dermed kan du risikere, at der med tiden sætter sig nogle hårde propper i røret.

Når du er proaktiv og rengør dine afløb jævnligt, sikrer du dig, at kloakken ikke bliver overbelastet med skidt og snavs, og at du derfor ikke skal have besøg af en kloakmester mere end højst nødvendigt.

 

Fri for rotter og mus

Rotter i boligen er et stigende problem, derfor bør du være særligt opmærksom på, om du skulle have ubudne gæster på din ejendom.

Den brune rotte, som typisk hærger i boligområder, er en sky og vagtsom rotte. Du kan derfor have et rotteproblem uden, at du er klar over det. Derfor bør du holde et ekstra vågent øje med følgende:

 • Støj
 • Lugt
 • Ekskrementer

Derudover efterlader en rotte sig også løbespor, som er en fedtet belægning bestående af urin og kirtelsekret. Løbesporerne vil du typisk kunne finde ved rottens faste rute, som er omkring afløb, bjælker og kabler.

Den bedste måde du kan undgå rotter på er igennem forebyggende behandling. Derfor er det vigtigt, at du får sikret dig, at dine kloakker og afløb er helt tætte. Rotter kan komme igennem de mindste huller og sprækker, så undervurder ikke utæthederne og sørg for, at de er helt tætte.

Følgende må ikke være utæt:

 • Kloakker og afløb
 • Ydermure
 • Døre og vinduer
 • Ydermuren
 • Ventilationsriste i soklen.

Ventilationsristen skal være i et materiale, som rotten ikke kan tygge igennem. Gerne i galvaniseret stål. Derudover kan du med fordel også få installeret en rottespærrer i dine afløbsrør. Disse skal installeres af et autoriseret skadedyrsfirma.

Andre forebyggende råd er:

 • at få installeret afløbsrør i stål frem for plastik.
 • at rottesikre eventuelle hønsegårde og kaninbure.
 • at opbevare dyrefoder i rottesikre beholdere.
 • at undgå fodring af vilde dyr.

Derudover kan du med fordel beskære træer og lignende som står tæt op ad husets ydermur, da rotterne ellers kan kravle op i loftet.

Hvis du har fået besøg af rotter, er det vigtigt, at du kontakter din kommune, så de kan få sat en skadedyrsbekæmper på sagen.

 

Når uheldet er ude

Er der opstået et problem med din kloak, er det lovpligtigt, at du får en autoriseret kloakmester til at udbedre problemet. Der er nemlig en række lovbestemmelser der skal overholdes, hvis din kloak skal repareres eller rengøres.

Derudover kan du risikere, at der opstår store skader på din kloak, hvis du selv foretager rengøringen. På kloakkens indvendige overflade er der nemlig en naturlig fedthinde som ikke må fjernes, da det kan skabe en ujævn overflade. Ved at have en autoriseret kloakmester, som Køge Slamsuger A/S, til at skylle din kloak ren, er du sikker på, at der ikke bliver skyllet ved et for højt tryk som fjerner fedthinden. Og dermed sikrer du dig ikke kun, at din kloak er i forsvarlig stand, men også at omkringliggende husstande ikke bliver påvirket.