Kom godt fra start og undgå ødelagte trægulve

Hvis du har trægulv i din bolig, kan det være en god ide, at du regelmæssigt får det plejet med en god gulvbehandling, for tunge møbler og sko kan med tiden give dine trægulve mørke striber og dybe ridser, som ikke kan vaskes væk. Her må du have gang i en gulvafslibning.

Hvis du har planer om at gøre det hele selv, får du her fem begynderfejl, som du bør læse, inden du går ud og lejer en gulvsliber. For et ødelagt gulv kan gå hen og blive dyrt, især hvis du skal have en professionel gulvsliber på besøg.  

 

  1. Du har ikke fjernet søm

En af de største begynderfejl er, at du ikke har fået fjernet søm og andre spidse genstande som stikker op af trægulvet. Det er vigtigt, at du enten får fjernet søm som stikker meget op, eller at du banker dem 2-3 millimeter ned, således gulvsliberen ikke får fat i dem under gulvafslibningsprocessen. Ellers risikerer du først og fremmest, at sandpapiret rives i stykker, og du kan i værste fald risikere, at der kommer skader på maskinen.  

 

  1. Du har ikke lukket af med plastik

Det at slibe dine gulve støver meget – som i rigtig meget. Derfor skal du sørge for, at du har lukket tilstrækkeligt af med plastik, så der ikke sætter sig støv alle mulige steder. Det vil sige, at døre til de tilstødende rum dækkes af med et godt lag plastik, så støvet ikke finder vej igennem sprækker og huller. Husk samtidig at bruge maske og briller, så du ikke får støv i lungerne og i øjnene.  

 

  1. Du sliber med det forkerte sandpapir

Det er ikke nok bare at bruge sandpapir, når du sliber dit gulv. Du skal bruge det rette sandpapir, alt efter hvor langt du er i processen. Det kan nemlig gå hen og blive dyrt, hvis du finder den fine sandpapir for tidligt frem.

 

Grundlæggende kan din gulvafslibning inddeles i tre trin, hvis du gerne vil have en komplet afslibning:

 

  1. Grovslibning:

Din indledende slibning foretager du med et groft sandpapir i korn 16 eller 24.

 

  1. Mellemslibning

Derefter fortsætter du med at slibe med korn 40 eller 60.

 

  1. Finslibning

Hvis du ønsker en pæn og glat finish, kan du foretage en sidste slibning med korn 80 eller 100.

Mange gange kan du sagtens nøjes med en mellemslibning, men er dit gulv slidt og plaget af mange ridser, kan det være en god ide at starte ud med en grovslibning. I værste fald kan det være nødvendigt med en gulvafhøvling.

Det kommer ligeledes også an på, hvilket slags gulv du har. Er det eksempelvis et lamelgulv med et tynd slidlag, kan det være en god ide at undlade grovslibningen, da du ikke har så meget træ, du kan slibe.

 

  1. Du bruger den forkerte teknik

Ukorrekt slibeteknik kan give striber og ujævne gulve som ikke er særligt pæne at se på. Inden du går i gang med at slibe gulvet bør du inspicere det, og finde ud af om gulvet er ujævnt. Ved et ujævnt gulv skal du starte ud med at slibe på tværs af plankerne, så du får et jævnt gulv, derefter kan du slibe langs plankerne. Det er ligeledes vigtigt, at du hæver valsen, når maskinen holder stille, ellers kan du risikere at slibemaskinen graver sig ned i gulvet og skaber dybe lunker i trægulvet.  

 

  1. Du har ikke hyret en professionel, når du burde

Det kan være meget fristende at spare pengene og foretage slibningen selv, men det kan godt gå hen og blive dyrt for dig, hvis du ikke er kompetent nok. Derfor har Østjysk Gulvafslibning, som kører ud i hele Jylland, heriblandt Skanderborg og Århus følgende råd til dig:

"Vi anbefaler ikke, at du selv går i gang med afslibningen, da det bør foretages af fagfolk, som netop har ekspertise inden for området."

Derfor kan det være en god ide at genoverveje, om du ikke skal lade professionelle fagmænd klare opgaven. Ved at hyre en professionel gulvafsliber, kan du også være sikker på, at du får et pænt trægulv som holder i mange år.