Det kan du gøre for at holde huset sundt

Allerede nu kan vi godt afsløre en af de vigtigste pointer med artiklen: fugt er en af de største fjender, dit hus har. Ikke bare er det ubehageligt at bo i et hus, hvis der er opstået fugtproblemer – det kan også være dyrt. Nogle bruger ordet klimaskærm til at beskrive det ved huset, som det er særligt vigtigt at vedligeholde. Denne indbefatter alle husets ydre overflader, det vil sige tag, ydervægge, og vinduer. Første prioritet, når det kommer til vedligeholdelse af huset, er derfor som regel at sørge for, at disse overflader kan holde fugt og vand ude. Forskellige slags utætheder kan give problemer med råd og følgesvamp – hvilket kan blive dyrt.

Prioriteten og rækkefølgen af de forskellige ting, der indgår i den såkaldte klimaskærm, er selvfølgelig afhængig af alderen på det pågældende hus, hvilke materialer man i sin tid har valgt at bygge det af, og hvor meget vedligeholdelsesarbejde der i forvejen er udført de forskellige steder i huset.

 

Taget – en vigtig brik

Et godt tag er nærmest per definition et tag, som er tæt. Og en god tommelfingerregel, for at sikre at have et tæt tag, er at tjekke det en gang om året. Alt skal være intakt, så hvis der for eksempel ser ud til at være buler og revner, er det en god idé at henvende sig til eksempelvis en professionel tømrer.

 

Gode måder at få overblik over tagets tilstand

- Hvis du har nogle tagvinduer, kan du stikke hovedet ud af det for at tjekke tagets tilstand.

- Stå på en stige og kig op på taget.

- Stå i haven og kig op på taget. Her kan det være en fordel at bruge en kikkert eller et rimelig godt kamera med en god zoom funktion, sådan at du kan se taget detaljeret nok.

- Du kan leje eller købe en rygningsstige, som er en stige der kan rulles op på taget og som sættes fast med bøjler oppe i toppen af tagryggen.

- Derudover kan du leje et lille stillads og stå derfra og tjekke tagets tilstand.

- Ikke at forglemme, kan du få en professionel til at kigge på sagerne.

 

Hvad skal du så lige vælge?

Hvilken metode, der er bedst for dig at vælge afhænger naturligvis en del af, hvad du føler dig tryg ved at gøre.

Hvis du er en af dem, der generelt ikke har det godt med at komme højt op og stå, er det et rigtig fint sted at starte at ringe til en professionel tømrer eller lignende form for fagmand. Som regel har de ikke noget imod at give et uforpligtende tilbud og et godt råd med på vejen. Og når du har snakket med en fagmand og fået et bud på, hvad det vil koste at få personen til at komme ud og hjælpe dig med dit tag, så er det måske også lidt nemmere at tage stilling til, hvorvidt du foretrækker at tjekke tagets tilstand selv eller at betale for at få det gjort.

Rundt på nettet kan du i øvrigt finde flere andre tips til, hvad du kan gøre for at vedligeholde resten af dit hus for at undgå blandt andet problemer med fugt og lignende.