Det skal du være opmærksom på, inden du går i gang

En overdækket terrasse giver dig som husejer mulighed for at nyde den friske luft og naturen - selv når det regner lidt. Det passer perfekt til det danske vejr, der til tider er lidt skiftende og rigt på nedbør. Derfor er det et af de mest populære ”gør-det-selv” projekter.

Hvis du går rundt med planer om at bygge en overdækket terrasse i haven, er der imidlertid et par ting, du bør have styr på, inden du går i gang med at bygge.

 

 1. Søg byggetilladelse

Det kræver en byggetilladelse at bygge en overdækket terrasse, der er over 50 kvadratmeter. Er det samlede areal af bebyggelsen mellem 35 og 50 kvadratmeter, skal du blot anmelde det til kommunen.

 

 1. Registrér bygningen

Efter endt byggeprojekt, skal du informere kommunen om det, da det skal noteres i Bygning-og boligregistret.

 

 1. Hold øje med bebyggelsesprocenten

Der er gældelende standarder for hvad bebyggelsesprocenten af din grund må være. For parcelhuse er den øvre grænse 30 %, mens det for sommerhuse er 15 %. Du kan dog trække de første 35 kvadratmeter af den overdækkede terrasse fra.

 

 1. Vær opmærksom på naboskellet

 

 1. Undgå at bygge for højt

Der er bestemte regler for, hvor meget bygningen må stikke over skellet, hvis du bygger op af det. Sørg for at sætte dig ind i gældende regler, inden du begynder på projektet.

 

 

Overvejelser, der er værd at gøre sig

Inden du begynder at bygge den overdækkede terrasse, bør du gøre dig nogle tanker omkring, hvad du gerne vil have ud af den for at sikre, at du får den rigtige løsning lige præcis til dig.

 

 1. Hvor stor skal den overdækkede terrasse være?

Hav in mente, hvad du vil bruge terrassen til. Skal hele familien kunne spise derude? Eller bare et par på to.

 

 1. Skal den overdækkede terrasse være fritstående eller ej?

 

 1. Hvilke materialer skal den være lavet af?

Det flotteste resultat kommer af, at den overdækkede terrasse passer ind i omgivelserne og ikke virker malplaceret. Det betyder også, at du bør vælge noget materiale, der passer til huset.

 

 1. Slipper der nok lys ind igennem overdækningen?

Det er en af de vigtigste parametre at tænke igennem. Trænger der ikke nok lys igennem, kommer terrassen til at virke trist og mørk og ikke som et sted, du gerne vil være.

 

 1. Hvad skal der ske med vandafledningen?

 

 1. Hvor meget vedligeholdelse skal der være i terrassen?

Se også indad, når du vælger hvilken type overdækkede terrasse, du vil have. Mængden af vedligeholdelse er meget afhængig af formen og det brugte materiale. Vælg derfor materialet med omhu. Hvis du ikke er typen, der får vedligeholdt det jævnligt så byg den i noget materiale, der holder sig selv.

 

 1. Skal den overdækkede terrasse kunne laves om til en decideret udestue?

 

Gode råd fra fagmanden

Salser er en virksomhed, der leverer meget gennemførte og flotte overdækkede terrasser udover også at beskæftige sig meget med carporte, udestuer, tagplader mm. De har en lang række erfaring i tilbygninger af overdækkede terrasser. Vi har spurgt John Laursen fra Salser, om et par gode råd til når man vil bygge en overdækket terrasse. Her er hvad han havde at sige:

”Generelt passer overdækkede terrasser rigtig fint til det lunefulde danske vejr. Selve overdækningen gør dog, at det er lidt mere besværligt at bygge en blot en træterrasse. Inden man går i gang, bør man derfor se indad og vurdere ens egne evner og vælge typen af overdækning derefter. Er man ikke så øvet, bør man måske vælge den solide stolpe-konstruktion som overbygning. Er man lidt mere øvet, kan man begive sig i kast en overdækket terrasse af sejldug, der faktisk giver én mulighed for at tage overdækningen af og på. Sørg desuden for at sætte nok med tid af til projektet. Førstegangsprojekter tager altid lidt længere end man regner med, og det er ærgerligt at stå med en halvfærdig overdækket terrasse.”

Hvis du føler, det er for uoverskueligt selv at begive dig i kast med at bygge en overdækket terrasse, kan du overlade at overlade det til Salser og John Laursen. De laver nogle af de flotteste overdækkede terrasser på markedet.