Boremaskinen - er at finde i de fleste hjem

Boremaskinen er et værktøj, man finder i mere eller mindre alle danske hjem. Boremaskinerne selv minder meget om hinanden, men den mest markante forskel ligger i boret, som man sætter på, alt efter hvad der skal bores i, og hvor stort hullet skal være.

 

De forskellige typer af bor

Som udgangspunkt findes der tre typer af bor. Det er metalbor, træbor og betonbor, og som navnene antyder, bruges de til hver deres formål. Både bor og væg kan ødelægges, hvis der ikke er overensstemmelse mellem valget af bor og materiale, og derfor er det ekstra vigtigt, at man vælger det rigtige værktøj fra start.

Træboret virker naturligvis til træ, mens metalboret kommer i to udgaver. Det ene egner sig til blødere metaller som kobber og messing, mens den anden kan håndtere hårdt jern og stål. Metalborene har dog også den fordel, at de kan bruges til træ og kunstige materialer. Derfor vil det typisk være et metalbor, man har liggende derhjemme.

Betonboret, også kendt som murboret, egner sig til fliser, sten og lignende materiale. I denne kategori falder gipsvægge også ind – men dog med forbehold. Til disse materialer bruges en slagboremaskine eller en borehammer som regel, og vil man derfor bore i gipsvægge, er det vigtigt at slå maskinens slagfunktion fra, så væggen får den nødvendige påpasselige behandling. Til denne type af materiale skal du benytte dig af et bor, der er karbidforstærket.

 

Før du begynder at bore

Der er en række universelle tips til, hvad du skal være opmærksom på, før du påbegynder arbejdet. Når du har fundet frem til boret, du skal bruge, skal du sørge for:

  • At boringen tilpasses materialet. Der vil oftest være en medfølgende guide til boremaskinen, hvor du kan se de forskellige måder at bore på i henhold til materialet.
  • At fjerne støv og boremel en gang imellem undervejs. Samtidig sikrer det, at boret ikke overopheder.
  • At boret ikke er slidt. Uskarpe bor er svære at håndtere og tager ikke ordentligt fat i materialet.
  • At have den rigtige boremaskine til opgaven. Større opgaver kan ikke klares med en normal boremaskine – uanset boret.

En boremaskine er et batteriværktøj (fås også med kun ledning), derfor skal den beskyttes for vinterens kulde. 

 

Læs også: Når værktøjet går vinteren i møde