3 gode råd til dig der vil renovere

 

At renovere sit hus eller at foretage en tilbygning eller ombygning må siges at være et større indgreb. For at få bygget eller udarbejdet noget, du har lyst til at bruge en masse tid i flere år frem, er det en god idé, at kende loven på området samt gennemgå en gennemtænkt beslutningsproces.

 

Råd #1: Snak med en professionel

Hvis der er noget, du gerne vil have renoveret eller tilbygget i dit hus, ja så har du sikkert allerede en masse idéer til, hvordan det skal se ud, og hvilke funktionaliteter du ønsker. Hvis du kombinerer dine egne idéer med vejledning fra eksempelvis en professionel tømrer som Tønnes & Ulstrup, er du sikker på, at du får et slutresultat, der gør dig glad.

I nogle tilfælde kan det både være relevant at tale med en arkitekt, og en byggerådgiver eller tømrer. De har naturligvis hvert deres kerneområde, og kan give dig forskellige perspektiver på, hvordan du kan komme lidt tættere på at få din drømmebolig ved at foretage en renovering, tilbygning eller ombygning.

 

Råd #2: Gør det overskueligt at lære reglerne at kende

Måske ved du det allerede – der findes (desværre) en hel del regler, du skal tage hensyn til, når du vil bygge. Det behøver dog ikke blive en stor belastning, for du kan jo vælge at kontakte en professionel, der kan rådgive dig. Undersøg også om det, du vil have bygget, kræver en byggetilladelse.

Det ville blive en lang artikel, hvis vi skulle nævne alle de regler og love der gør sig gældende på området, men her er et mindre udsnit af dem:

 

Byggeloven:

Denne kan anses for at være en overordnet lov omkring det at bygge eksempelvis ombygninger og tilbygninger. Den giver dig blandt andet anvisninger omkring, hvordan du sikrer den lovpligtige tilgængelighed, når det kommer til eksempelvis vand og veje.

 

Bygningsreglementet:

Disse regler anviser sådan set, hvordan du skal lave tingene, for at de er lovlige. Med andre ord skal reglerne sikre, at det vi bygger i Danmark er af en sådan kvalitet, at der ikke opstår problemer, som for eksempel kunne påvirke miljøet og ikke mindst være personfarlige. Der er tale om regler angående eksempelvis vådrum, krav til vandtæthed, sikkerhed mod vandskader og fugtskader, samt indretning. Disse regler er således forholdsvist konkrete i sammenligning med Byggeloven. Derudover eksisterer en del flere love og reglementer, såsom Lov om udstykning og anden registrering i matriklen, Planloven, Lokalplaner – og flere til.

Hvis du endnu ikke er sikker på, om du vil gøre alt arbejdet selv, eller have hjælp af en professionel, kan det netop være en god idé, at ringe til en professionel. De fleste fagmænd er glade for at høre fra potentielle kunder, og bruger gerne nogle minutter på at give dig et par råd. Sådan et opkald er naturligvis uforpligtende, så det er ofte en fin start på processen.

 

Råd #3: Tænk dig om når du fjerner f.eks. vægge

Ofte skal der fjernes noget i huset for at noget nyt kan bygges til. Men for at være sikker på ikke at fjerne noget, du kommer til at savne, kan det være en god idé at have et par forhold in mente. Hvordan vil det eksempelvis påvirke lysindfaldet, hvis du fjerner en væg? Og vil det at fjerne væggen gøre det til en helt ny oplevelse at være i rummet?