Sådan starter du dit nye husprojekt

Overgangen fra lejlighed til hus er ingen smal sag. Der er et væld af forskellige ting, man skal tage stilling til på ny samt en masse nye parameter, der ikke var en del af dagligdagen i en lejlighed. Typisk vil der fx i et lejlighedskompleks være diverse fagfolk tilknyttet, som hjælper med at holde styr på reparationer og udskiftninger, men nu er det altså op til dig selv at fikse dem eller hyre fagfolk ind. Typisk vil du heller ikke have haft en have eller et rigtigt udendørsareal, som du kunne kalde dit eget, men det har du nu. I dette indlæg vil du derfor blive klogere på, hvilke overvejelser du bør have in mente, når du bliver ny husejer.

 

Har du købt med henblik på renovation? Det skal du have styr på

Det er for mange enormt attraktivt at investere i en billigere bolig for at påtage sig et større renovationsprojekt. Det giver muligheden for at spare nogle penge på selve boligindkøbet, så man kan finde mere rum i budgettet til at transformere stedet efter eget ønske. Hvis du er ny husejer, er du garanteret ikke klar over alle de regler, man nu skal have styr på i en renovationsproces. Her er et kort overblik over de vigtigste:

 

  • Hav styr på love og lokale regler for at opføre nye bygninger og hav dine byggetilladelser i orden fra start

 

  • Husk på, at der er regler for, hvad man selv må og ikke må gøre i et større gør-det-selv-projekt. Du må fx ikke selv installere nye varme- og elinstallationer som husejer.

 

  • Skab luft i budgettet til professionel hjælp – du får nok brug for den. Som ny husejer skal man altid have luft i budgettet til uforudsete udgifter og ekstern hjælp, og du vil ofte kunne spare penge på at hyre en fagperson fra starten, da det vil blive dyre lærepenge selv at gøre det forkert i første omgang.

 

Medregn altid ekstra omkostninger

Det er en stressende proces at blive ny husejer, og dertil kan det altså være en stor fordel at have lidt ekstra rum i budgettet til begynderfejl. På den måde behøver du ikke stresse, hvis du finder ud af, at kælderen alligevel havde brug for ny isolering eller lignende. Gør dit bedste for at nyde processen og hav in mente, at husets helt originale charme gerne må følge med ind i din genopføring af det. Det kan være, at du alligevel har forelsket dig lidt i de gamle, høje lameller gennem processen, og det er der ingen skam i. Tag en god gennemgang af boligen, inden du lægger din plan for renovationen. Det kan være, at du her finder godt træ eller ældre døre, der sagtens kan genanvendes i et nyt format, og så har du allerede sparet de penge. God arbejdslyst!