Sådan undgår du følgeskader, hvis du spotter revner i dit hus

Revner i dit hus er ikke kun grimme at se på, de kan også give svære følgeskader, hvis du ikke reagerer i tide. Derfor er det vigtigt, at du mindst en gang om året går dit hus efter i sømmene, og får tjekket efter revner, for på den måde kan du nå at reagere i tide, og sikre dig bedst muligt mod dyre følgeskader.  

 

Her finder du typisk revnerne

Revnerne i dit hus har en tendens til at opstå de samme steder. Så, når du skal gennemgå dit hus for revner udenfor, bør du derfor være særligt opmærksom på at gennemgå følgende områder:

  • I murværket
  • I soklen
  • Over vinduer og døre
  • I gavlen
  • Ved husets hjørner

 

Derudover bør du også være særligt opmærksom på revner indendørs, som typisk opstår følgende områder:

  • Mellem gulvet og væggene
  • I fliserne
  • I væggene
  • Mellem væggene og loftet

Særligt soklen er udsat for revner, da den er bindeleddet i mellem den fugtige jord og husets facade. Derfor bør du være særligt opmærksom på, at du får tjekket soklen godt og grundigt.

 

Typiske årsager til at revnerne opstår

Der er flere årsager til at revnerne i dit hus opstår. Men de mest typiske årsager er blandt andet:

  • Byggesjusk

Det er ikke unormalt, at dit hus slår revner, fordi det er blevet bygget af dårlige håndværkere.

 

  • Over- og underdimensionering

Over- eller underdimensionering er en af de mest almindelige årsager til, at dit hus slår revner. Blandt andet ser du typisk revner i gulvet i gamle bygninger, fordi der ikke er blevet taget højde for, hvor meget vægt bjælkelaget skal bære.  

 

  • Vind og vejr

Kraftig vind kan også være skyld i at dit hus slår revner. Og særligt huse der står uden læ af andre bygninger kan være mere udsat. Dog hører det til sjældenhederne, at dit hus slår revner på grund af kraftig vind. Revnerne opstår derimod på grund af konstruktionsfejl.

 

  • Udtørring og opfugtning

Mange byggematerialer svinder ind, når de tørrer, og det betyder, at gulvet kan slippe fodpanelet, og derved vil der komme revner langs panelerne.

Ligeledes kan træ også optage meget fugt, hvorfor det vil udvide sig og eventuelt skabe revner og sprækker i det tilstødende murværk.

 

  • Temperatursvingninger

De høje temperaturudsving som vi typisk oplever i Danmark i løbet af året, kan også få huset til at slå revner.

 

  • Rust

I gammelt bryggeri er det ikke unormalt, at murbindere forårsager revner i mursten og fuger. Det skyldes at murbinderne ruster på grund af fugten fra murværket. Rusten får nemlig jernet til at udvide sig, og derigennem opstår der revner. Man har dog siden 1990 brugt murbindere i galvaniseret stål eller jern som ikke ruster.

Når du har et godt overblik over dit hus’ særlige ømme punkter, bliver det væsentligt nemmere for dig selv, at foretage det årlige tjek af dit hus.

 

Når uheldet er ude

Som udgangspunkt er det en god ide, at du mindst en gang om året foretager et eftersyn af dit hus for revner.

Står du i en situation, at dit hus er begyndt at revne, skal du først og fremmest undersøge om revnerne udvikler sig. Det kan du gøre ved at fotodokumentere revnerne jævnligt, og notere dig om revnerne er vokset i bredden og længden. Vokser revnen bør du kontakte en ingeniør, som kan hjælpe med at finde en løsning på problemet.

Derudover er det vigtigt, at du finder ud af hvilken slags revne, der er tale om. Er det bare en overfladisk revne i soklen, kan den nemt fjernes ved at fjerne omkringliggende puds og dække til med ren cement. Selvom denne type revne ikke er alvorlige, kan det være en god ide, at få den fikset hurtigt. Den manglende tildækning giver nemlig fri adgang for fugt og vand, som kan give dig store problemer.  

Er der derimod tale om en sætningsrevne, som er opstået på grund af skred i jordunderlaget kan det blive meget dyrt at udbedre revnen, især hvis revnen endnu ikke har sat sig og stadig er under udvikling. I sådanne tilfælde skal du tage kontakt til en professionel, der kan rådgive dig.