Sådan dyrker du grøntsager i din egen have

En køkkenhave er et godt udgangspunkt for en brugbar have, og de selvdyrkede grøntsager smager ofte lidt bedre med tanken om, at de er lavet i haven fra bunden i baghovedet. Men det er svært at komme i gang med køkkenhaven – især hvis du aldrig har prøvet at dyrke grøntsager før. For at en køkkenhave bliver succesfuld, kræves både hårdt arbejde og en god start – og den får du bedst, hvis du giver dig tid til at finde ud af, hvad der er den bedste løsning.

 

  1. Gør det klart hvad du ønsker at dyrke

Inden du beslutter dig for, hvor, hvordan og hvornår din køkkenhave skal opføres, giver det god mening at gøre det klart, hvad du ønsker, der skal dyrkes i den. Er der tale om en minihave, hvor der skal dyrkes små krydderurter, skal der dyrkes grøntsager på et mindre udendørs areal, eller har du planer om at skulle starte fra bunden med at opbygge en stor køkkenhave – endda med drivhus? Det handler om at huske på, at erfaring og succes hænger sammen, og husk derfor altid at start med at dyrke ting, som passer til dit niveau.

 

  1. Placering, størrelse og udformning

Det næste step i planlægningen og opførelsen af en køkkenhave handler om, hvor den skal placeres, og hvor stor den skal være. Dette hænger naturligvis sammen med, hvilke planter det er bestemt, der skal gro i haven, men placeringen er ofte også forbundet med, hvor det passer bedst ind i den enkelte have. Selvom grøntsager og krydderurter i en køkkenhave skal have både den rette mængde vand og den rette mængde sol, kan de som oftest placeres flere forskellige steder, så du må finde ud af, hvad der passer dig bedst.

 

  1. Start småt og byg langsomt opad

Det er svært at starte lige på og hårdt med en kæmpe køkkenhave med 25 forskellige planter, og husk derfor altid, at det er bedre og starte småt og bygge langsomt op, hvis haven skal blive en succes. Det betyder, at små rækker af grøntsager, krydderurter eller andet kan plantes, og når de har vokset sig større, er der udsigt til udvikling. For mange er det desuden nemmere at plante 1-3 typer ad gangen, så man tæt kan følge disse og vende sig til at have en køkkenhave, som skal passes.

 

  1. Pas og plej din køkkenhave hele året

Aller vigtigst er det dog, at køkkenhaven får den pleje, som den har brug for. Det gælder både i forhold til den rette mængde vand og sol, men det hænger i høj grad også sammen med, at haven en gang i mellem skal udtyndes, at ukrudt skal fjernes, inden det bliver for stort, og at der skal sås nye planter, hvis haven skal holdes i gang. Uanset størrelse og placering, er pleje altafgørende for, at haven kan leve.

 

  1. At holde uvelkomne gæster på afstand

Insekter og snegle tiltrækkes ofte når en køkkenhave er blevet etableret. Men de kan være ’farlige’ for afkommet af haven, og mange snegle og insekter æder grøntsager og urter op, inden de overhovedet er færdigmodnede. Der findes mange former for sprøjtegift, som kan holde udyrene væk, men denne vil påvirke dine planter og er derfor en dårlig idé at benytte sig af. I stedet handler det f.eks. om, at udformning af køkkenhaven bør tage hensyn til f.eks. snegle, som kan undgås med højbede, hvor sneglekanter forhindrer de ubudne gæster at trænge ind.