Sådan skifter du plankerne på dit havebord

Er dit havebord blevet slidt efter en kold vinter og en regnfuld sommer? Så kan der faktisk være mange penge at spare, hvis du nøjes med at skifte plankerne ud. Her får du et par gode fif til, hvordan du på en billig måde, kan give dit havebord masser af nyt liv.

 

Hvilket træ skal jeg bruge?

Hvilket træ du skal vælge afhænger først og fremmest af din egne smag. Hvis du gerne vil have at plankerne skal matche de gamle træben, så er det selvsagt, at du bruger den samme træsort, men ellers er der faktisk et stor udvalg af træsorter, du kan vælge i mellem. Du kan eventuelt vælge en af disse træsorter:

  • Ask
    Et plankebord i ask giver en spændende farvekontrast, hvor åretegningerne er lyse, mens kernen er mørk. Hårdhed: 760.
  • Bøg
    Med bøg får du et plankebord, der har en jævn årestruktur i en lys og gylden farve. Hårdhed: 780.
  • Douglas gran
    Hvis du gerne vil have et plankebord i en varm og rødlig farve, kan du bruge douglas gran. Hårdhed: 300.
  • Eg
    Med et plankebord af eg, får du en overflade i en flot gyldenbrun farve med tydelige åretegninger. Hårdhed: 690.
  • Teak
    Teaktræ giver straks associationer til 60’ernes designermøbler, hvor du får en meget flot og varm farve. Hårdhed: 450.

Der kan være flere fordele ved at vælge en hård træsort, for de er ganske enkelt mere slidstærke. Til gengæld mindskes træets fleksibilitet også, hvorfor de er mere udsatte for ridser og revner.

 

Hav udstyret i orden

Når du skal lave dit plankebord, er det vigtigt, at du har det rette værktøj. Det inkluderer blandt andet:

  • Sav
    Det kan være en rigtig god ide at anskaffe en rundsav til at skære dine planker ud. Alt efter hvor store plankerne er, kan du nøjes med en almindelig fukssvans. Men hvis du gerne vil skære dine planker ud i smig, er det væsentligt nemmere med en rundsav.

 

  • Slibemaskine
    Slibemaskinen er nok det vigtigste værktøj, som du får brug for, da selve slibearbejdet er den mest centrale del i din arbejdsproces. Alt efter hvor groft træ du har valgt, kan det være en god ide, at du erhverver dig en båndsliber, således du kan få lige præcis den overflade, du gerne vil have. Du kan også bruge en almindelig slibemaskine eller en excentersliber, men båndsliberen gør det nemmere for dig.
  • Sandpapir
    Du skal bruge flere forskellige sandpapir med forskellige kornstørrelser til din slibemaskine. Start eksempelvis slibningen med sandpapir i korn 80. Det grove sandpapir fjerner de værste uregelmæssigheder, der er i træet. Derefter kan du følge op med sandpapir i eksempelvis korn 120, som giver træet en glat og pæn overflade, inden du begynder at overfladebehandle dine planker.

 

  • Bore- og skruemaskine
    Du har brug for en bore- og en skruemaskine, når du skal have samlet plankerne. Først og fremmest skal du forbore dine trælister, så de ikke flækker, når du skruer plankerne sammen. Derudover kan det være en rigtig god ide, at du bruger en skruemaskine til at skrue dine lister fast til plankerne. Det kan gøres med en almindelig skruetrækker, men det er nemmere med en skruemaskine.

Udover en slibemaskine bør du anskaffe dig en slibeklods. Med den kan du slibe de skarpe kanter ned og fjerne de værste uregelmæssigheder, således du ikke risikerer at få revet ærmer eller strømper i stykker.

 

Fremgangsmåden

Det er ganske nemt at samle et plankebord på egen hånd. Den mest tidskrævende proces er slibeprocessen, og alt efter hvilken træsort du har valgt, kommer du til at skulle arbejde på slibningen i adskillige timer. Jo hårdere træsort, des længere slibeproces.

Hvis du i forvejen har bordbenene, skal du blot montere plankerne på benene. Dog skal du huske, at få skruet nogle trælister i mellem plankerne, så du er sikker på, at du får en jævn afstand i mellem plankerne. Afstanden kan du selv styre, alt efter plankernes størrelse, og hvor rustikt du ønsker det.

Har du ingen ben, kan du blandt andet vælge mellem ben i enten træ eller metal. Det mest populære og robuste valg er ben i metal, og de fås i adskillige design.

 

Afsluttende behandling

Når dit træ er blevet samlet, og du er tilfreds med slibningen skal du give træet en afsluttende overfladebehandling i eksempelvis olie eller sæbe. Der findes der en række af forskellige træolier, der kan ændre på træets farve, men hvis du ønsker et plankebord i et naturligt udseende kan du nøjes med en almindelig naturolie.

Hvis du derimod vil bibeholde træets ubehandlede udseende, kan du give træet en behandling med sæbe. Det gør du ved at smøre en opløsning af sæbespåner og vand på plankerne op til tre gange. Lad træet tørre i mellem hver gang.