Hvor pænt er dit træværk?

Det udendørs træværk bliver konstant udsat for slitage. Både sol, regn, fugt og temperatursvingninger er med til at slide på træværket. Holder du ikke træværket løbende ved lige, risikerer du, at sliddet resulterer i, at træet revner og potentielt bliver udsat for algeangreb.  Her er et par gode råd til, hvordan du vedligeholder dit træværk, så det fortsat er pænt i mange år frem.

 

Sådan vedligeholder du dit træværk:

For at holde dit træværk flot, er det nødvendigt med træbeskyttelse. Det er forholdsvist lige til at påføre træbehandlingen, men før du gør det, er du nødt til at have styr på et par andre ting:

 

Det skal du gøre, inden du giver træbeskyttelse:

  • Fugtigheden – Før du påbegynder træbehandlingen, er det vigtigt, at træet er ordentligt tørt. Fugt giver gode betingelser for svampe og råd. Er fugten af træet større end 18 %, er det for fugtigt til at blive træbehandlet.
  • Direkte sollys – Når du påfører behandlingen, bør der være over 10 grader, der skal være tørvejr, indtil træet er tørret og så må det ikke udsættes for direkte sollys.
  • Vandfælder og revner – Træbeskyttelsen har ingen effekt, hvis træværkets konstruktion ikke leder vandet væk. Sørg for, at overfladerne er skrå, før du går i gang.
  • Algerne - Alger skal fjernes før træbeskyttelsen gives, da det ellers hæfter dårligt.
  • Vask overfladen: Når du har gjort alt det forberedende arbejde, skal du vaske overfladen med grundrens og skylle efter med rent vand. Derefter slibes træet, til du er helt inde ved det friske træ. Hvis træet har været behandlet før betyder det, at tidligere træbehandling skal slides bort.
  • Slib det glatte underlag – Er overfladen glat, kan det være nødvendigt at slibe den helt ned med slibepapir.
  • Grund det ubehandlede træværk – har træværket aldrig været behandlet før, skal du grunde det, inden du giver det selve behandlingen.

 

Vælg den rigtige behandling

  • Transparent behandling – en transparente behandling er til det dårlige træ, der er slidt. Transparent behandling vil trænge dybt ind i træet og gør det let at genbehandle.
  • Dækkende behandling – er træet sundt og glat, bør den heldækkende beskyttelse bruges. Den holder træet sundt i længst tid og lukker af for sollys og fugt.
  • Behandling af terrasser – Vandrette flader skal behandles med olie eller træbeskyttelse der er specialfremstillet til netop det formål. Bruges de to ovenstående, skabes en tæt overfalde, hvor regn og fugt trænger ind i revner og resulterer i svamp.

 

Ekspertens gode råd

Oplever du problemer idet, du giver beskyttelsen eller andre ting, der ikke er gennemgået i denne artikel, kan det være nødvendigt at få hjælp af fagkyndige hænder. Tømrer Søren Søm, der har arbejdet med alle trætyper og korrekt beskyttelse af disse har selv dette at sige: ” Selve træbeskyttelsen er egentligt ikke så svær at påføre, og det er noget, de fleste havefolk sagtens kan selv. Der hvor man skal være påpasselig er, når man vælger selve beskyttelsen. Vælger man forkert, kan det have den modsatte effekt af, hvad man ønsker og faktisk ødelægge træværket. I nævner eksempelvis terrasser og vandrette overfalder, som man helt rigtigt skal passe ekstra på med. ”

Møder I nogle uforudsete problemer, eller har I simpelthen ikke tid til at stå for træbehandlingen selv, kan I kontakte Tømrer Søren Søm og få hjælp. Han har behandlet mange træværk i og omkring områderne Aulum, Kibæk, Lind, Vildbjerg og Videbæk.